06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Blogs » Trauma » Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?
boze ouder en kind met trauma

Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

door | 26 okt, 2020 | Bewustzijn, Hoogsensitiviteit, Kinderen begeleiden, Therapie, Trauma

Een trauma ontstaat gemakkelijk en verwerken is een hele opgave. Over wat een trauma is en wat er gebeurd in je systeem, kan ik een andere keer vertellen.

We lopen allemaal trauma’s op in het leven. Allemaal? Ja, ik denk dat we allemaal kleine en / of grotere trauma’s met ons meedragen. Als je hooggevoelig bent is de kans op trauma groter, doordat alles veel harder binnen komt.

In de kindertijd kan er vanalles zijn gebeurd wat een traumatische ervaring kan zijn. Als er tegen je geschreeuwd wordt (doen we dat als ouder niet allemaal een keer tegen onze kinderen?) kan dat een traumatische ervaring zijn. Of je hebt je moeder geroepen in je kinderbedje in het donker en ze kwam niet. Dit zijn voorbeelden van gebeurtenissen die bij een verder liefdevolle en veilige jeugd geen grote problemen hoeven te veroorzaken. Ze kunnen echter wel impact hebben op je overtuigingen. Je denkt in zo’n moment bijvoorbeeld ‘dat je alleen bent als het donker is’, als je moeder niet komt als je roept. Als dingen vaker gebeuren of er gebeuren dingen die deze gedachte bevestigen, ga je de gedachte geloven en wordt het een overtuiging. Ook heeft het impact op je gedrag. Je vraagt niet meer om hulp bijvoorbeeld, want mama hoort je toch niet. Een aantal factoren, zoals je leeftijd, het aantal keren dat je iets meemaakt, de veiligheid van de omgeving waarin je opgroeit etcetera, bepalen of de ervaringe(en) trauma’s zijn en hoe makkelijk je deze kindtrauma’s kunt herinneren en verwerken via bijvoorbeeld regressietherapie. 

Helder is in elk geval dat ook milde trauma’s, die we denk ik allemaal wel hebben opgelopen, invloed hebben op je gedachten en je gedrag en dat heeft ook weer invloed op je gevoel. 

Wat nu als er sprake is van zwaarder trauma? Het kan zijn dat ernstige trauma’s niet eens meer bewust zijn. Ernstige trauma’s zijn vaak zo ver weggestopt dat je heel lang geen idee kunt hebben dat je dat hebt meegemaakt.

Hoe zwaarder het trauma of de trauma’s, en hoe jonger je ze hebt opgelopen, hoe lastiger het is ze te verwerken. Zeker als er een ouder bij betrokken is. Bij grote trauma’s die je hebt opgelopen in je kindertijd, gaat er een tijd overheen voordat je je veilig voelt en een veilige basis in jezelf hebt om verwerking aan te kunnen. Daar start dan ook de therapie met ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie, lichaamswerk. Allemaal oefeningen die bijdragen aan het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Je leert sensaties in je lichaam kennen en verdragen. Er komt angst op, je leert hoe dat voelt, je leert het gevoel te verdragen en te blijven ademen, in je lijf te blijven en pas later onstaat er ruimte voor herinneringen in de vorm van beelden, emoties en verwerking. Mogelijk dus van dingen die je totaal verdrukt hebt. Beetje bij beetje wordt prijsgegeven wat je hebt meegemaakt. Dat gebeurt in brokken die je aan kunt. Daar mag je op vertrouwen. Voor deze processen is moed en volharding nodig. Ook vertrouwen in je eigen kracht helpt je hier doorheen. En die kracht die heb je, want je hebt het overleefd en daar heb je kracht voor nodig.

Ik help je graag herinneren wie je was voor je trauma’s.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Mijn innerlijke clown wil een podium.

Mijn innerlijke clown wil een podium.

In dromen komen vaak boodschappen door. In de afgelopen dagen wordt mij duidelijk gemaakt dat ik de clown in mij meer ruimte mag geven. Dat is een deel van mij, dat ik blijkbaar te weinig laat zien. Wat ik van mezelf laat zien, is dus niet per definitie wie ik ben. In verschillende situaties kan ik kiezen om een ander stuk te laten zien. Wat ook kan is dat een deel in mij de regie pakt of neemt en zichzelf laat zien. Als je je hier niet in verdiept hebt, gebeurt dat heel vaak onbewust. Wie ben jij? Wat laat jij van jezelf zien? Welk deel van jezelf zou je graag ontwikkelen en een podium willen geven? Wil jij de regie over jouw persoonlijkheidsdelen?

Lees meer
De creatiekracht van gedachten

De creatiekracht van gedachten

De kracht van gedachten wordt vaak onderschat. De uitdrukking ‘wat je aandacht geeft groeit’ ken je wel. Als je denkt dat de kerst dit jaar niks wordt zonder een groot gezelschap en groots diner, dan wordt het ook geen feestje. Je trekt namelijk dat aan waar je aandacht aan geeft. Als je vreugdevolle en liefdevolle gedachten hebt, zie en voel je vreugde en liefde in en voor (kleine) dingen, voor jezelf en anderen.

Lees meer
Verdwaald in het bos van therapeutische adviezen?

Verdwaald in het bos van therapeutische adviezen?

Waar begin je?
Er is ontzettend veel aanbod aan therapeuten, verschillende therapieën, coaches, healers, trainingen, retraites en online programma’s voor persoonlijke ontwikkeling. Op zich heel mooi, want dat zegt ook iets over de vraag en dus de behoefte van de mensen. En dat zegt weer iets; namelijk dat er al zoveel mensen op pad zijn om zichzelf weer te gaan ontdekken en ontmoeten. Maar het kan ook twijfel en verwarring brengen, want waar begin je?

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin