06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Blogs » Therapie » Verdwaald in het bos van therapeutische adviezen?

Verdwaald in het bos van therapeutische adviezen?

door | 19 okt, 2021 | Angst, Bewustzijn, Therapie, Trauma

Waar begin je?

Herken je dat? Je bent eager om alles aan te pakken wat kan helpen. Iedere vriendin of vriend heeft een advies en komt met een naam van een therapeut of coach op de proppen. Er is een enorm aanbod. Hoe maak je de keuze naar wie je toe gaat en welke therapie? Welke aanpak past bij mij op dit moment? We bieden allemaal net wat anders en bottomline is het doel vaak hetzelfde, namelijk in je zelfliefde gaan staan, in je kracht, je ware zelf ontdekken, herinneren wie je werkelijk bent, bewustzijnsontwikkeling, spirituele ontwikkeling en nog meer omschrijvingen die in de kern op hetzelfde neerkomen.

Het moment en de fase waarin je je bevindt in jouw bewustzijnsontwikkeling en verwerking van oude trauma’s, bepaalt ook bij wie en welke methode je je op dat moment thuisvoelt.

Vertrouwen en moed

De eerste stap is daarom je intuïtie volgen en als je daar onzeker over bent, ligt hier een mooie opgave. Werk dan aan het vertrouwen in je gevoel en je intuïtie. Dat kan met een therapeut of via een training. Meditatie is de belangrijkste sleutel. In de stilte kun je contact maken met je binnenwereld en bij je gevoel komen.

De tweede factor is lef of moed. Als je je intuïtie volgt, maak je niet altijd keuzes die andere mensen je zouden aanraden, je maakt misschien keuzes die ze niet begrijpen of zelfs afschrikken. In dat krachtenveld mag jij kiezen wat het beste voelt voor jou. Je hoeft het niet te kunnen uitleggen, al voelt dat vanuit schuldgevoel misschien wel zo en is dat waar mensen om je heen misschien wel om vragen.

Ontmantel je patroon

En dan? Andere mensen en je omgeving of omstandigheden verander je niet. Het enige wat je kunt veranderen, is hoe jij naar de dingen kijkt, hoe je ze ervaart, welke gedachten je hebt. Vaak zitten we vast in een patroon wat niet helpend is. Het is een patroon dat is ontstaan vanaf de geboorte. We worden gevormd door onze opvoeding en ontwikkelen programma’s hoe we denken, reageren, hoe we ons gedragen. Dit voelt als waarheid, tot het moment dat het patroon je niet meer dient. In het heden zijn deze programma’s, de niet geuite emoties en trauma’s er de oorzaak van dat je vastloopt. Als je dan weer beweging wilt, moet je daar dus iets mee. Je kunt van alles ondernemen en is er veel te kiezen. Uiteindelijk is er maar 1 optie die leidt tot verlichting en dat is naar de bron gaan van het ontstaan van de programma’s, en dat zijn de trauma’s. De bron ligt dus in de kindertijd en in de vele levens voor dit leven waar je jouw thema’s al vele malen hebt aangeraakt. Soms is het trauma in dit leven te groot en is het eerst opruimen van trauma in vorige levens nodig, om een basis te ontwikkelen, om het trauma van dit leven aan te kunnen gaan. De snelweg is het aangaan van de trauma’s in dit leven. Dat gaat echter niet altijd meteen. Als die trauma’s  te heftig zijn, zijn er gelukkig kleine landweggetjes, om te voorkomen dat je te snel gaat met het risico op hertraumatisering.

De kleine jij helen

Door je innerlijke kind te helen, wat betekent dat je weer contact kunt maken en de kleine jij weer kunt zien en voelen, ga je de beweging in je leven zien waar je naar verlangt. Door naar de trauma’s uit je jeugd (die we allemaal hebben) te gaan, kun je zien wat er is gebeurd waardoor je jouw patroon hebt ontwikkeld. Je patroon bestaat uit de gedachten en overtuigingen, de automatische reactie op situaties, de angst, het gedrag, je overlevingsstrategie. Je kunt de pijn die je in die traumatische situatie hebt ervaren erkennen en laten stromen (tranen, woede uiten). Als volwassene van nu kun je de verantwoordelijkheid voor je innerlijke kind nemen. Je neemt de zorg over van je ouders en gaat daarmee op eigen benen staan en verbreekt de energetische banden die je op je plek houden, die maken dat je het gevoel hebt vast te zitten. Je innerlijke kind kan als het ware opgroeien en integreren in de volwassen jij. Hierdoor wordt jij steeds een stukje meer volwassen en heel. Je gaat steeds meer in je kracht staan en de dingen door de ogen van de volwassene die je nu bent zien en niet meer door de ogen van het kind met verdriet en boosheid dat je ooit was. Je komt steeds meer in balans.

Impact op je leven

Uiteraard gaat er van alles wringen in interactie met je omgeving, thuis, op het werk, in vriendschappen, als je ervoor kiest om dit pad van persoonlijke ontwikkeling te gaan. Je gaat steeds beter aanvoelen wat jij nodig hebt en je gaat beter je grenzen aangeven. Je maakt keuzes die je eerst niet zou maken en je gedrag verandert ook. Je wordt een ander mens, degene die je werkelijk bent. Ook de manier van waarnemen van je omgeving verandert. Je waarneming wordt zuiverder, doordat de sluier van verdriet, angst en woede die over de werkelijkheid ligt steeds verder opklaart. Je denkt andere gedachten en je ervaart andere emoties. Angst, verdriet en woede verdwijnen. Verwondering, dankbaarheid, blijheid en geluk en dergelijke komen ervoor terug.

De weg naar zelfliefde

Dus waar zou jij beginnen als je dit leest? Als je weet dat de sleutel bij jouw innerlijke kind ligt? Als je weet dat wat je van de ander vindt, wat je in interactie met anderen ervaart, allemaal projecties zijn van jouw eigen pijn? Als je weet dat je waarneming vertroebeld is door de trauma’s en programma’s uit je jeugd (en vorige levens)? Als het kan toch liefst meteen bij de kern niet? Je begint dus bij jezelf. Het is een reis naar binnen, vol innerlijk werk. En als het kan pak je het liefst de snelweg. En dat zeg ik met alle respect voor mensen met ernstige trauma’s, die echt de landweggetjes moeten nemen. Ik spreek uit ervaring. Ik heb de kleinste modderpaadjes gehad. Ook dan kom je uiteindelijk op dezelfde plek uit, de plek van zelfliefde.

Onderweg is het zeker aan te raden om je fysieke lijf te ondersteunen met supplementen, goede voeding en bijvoorbeeld acupunctuur of homeopathie. Zorg daarnaast voor voldoende ontspanning en stilte middels bijvoorbeeld massage, yoga en meditatie.

Wil jij aan de slag met therapie op de kern, via de snelweg of de landweggetjes? Bekijk mijn site voor meer informatie en inspiratie www.depraktijkvannu.nl.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Bij trauma denken we aan ernstige dingen als misbruik, mishandeling, traumatische ervaringen als een ongeluk. Ook kleinere events in het leven kunnen echter trauma opleveren. Als je hooggevoelig bent, komt alles harder binnen en is er een groter risico op trauma. Het risico is weer veel kleiner als er sprake is van een liefdevolle basis met (emotioneel en fysiek) beschikbare ouders / verzorgers.

Lees meer
Bij twijfel (nog) niet doen.

Bij twijfel (nog) niet doen.

Er worden soms en wellicht ook nu beslissingen van ons gevraagd, die lastig te nemen zijn. Hoe kun je voor jezelf de juiste beslissing nemen? Hoe ga je om met druk van buitenaf? Blijf je bij jezelf of bezwijk je onder de druk? In welke mate vestig jij hoop op iets buiten jou? Doe je dat onbewust, omdat het makkelijk is, een gewoonte is, of omdat je nou eenmaal niet de tijd hebt om overal in te duiken? Weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt voor jou?Wil je autonoom zijn en de juiste keuzes maken voor jou, zorg dan dat je vertrouwt op je eigen inschatting, je intuïtie en gevoel.

Lees meer
Hier stopt het!

Hier stopt het!

Hoe vaak doen we dit: “ja, maar als zij dit hadden gedaan” of “ik kan er niks aan doen” Of “het is een fout van die of die (afdeling)”, noem maar op.

Dit herkennen we allemaal wel, dat we de neiging hebben om soms heel duidelijk soms wat verdekt te gaan wijzen naar iets of iemand buiten onszelf, als (mede-)verantwoordelijke voor wat jou overkomt. En dat is niet de weg. Ik ben de afgelopen weken twee keer kei hard met m’n neus hier tegenaan gelopen.

Het inzicht dat ik kreeg, was dat ik hiermee een opening gaf aan de ander om grip op mij te hebben en houden. Tijd om nu echt mijn kracht volledig terug te pakken. “Hier stopt het”!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin