06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Blogs » Therapie » Ben jij je bewust hoeveel er onbewust is?
topje van de ijsberg is bewust

Ben jij je bewust hoeveel er onbewust is?

door | 26 okt, 2020 | Bewustzijn, Therapie

Zal ik meteen met de deur in huis vallen? Ongeveer 90% van wat je denkt, doet, voelt en weet is onbewust, zit zorgvuldig opgeslagen in het celgeheugen, in afwachting tot jij er klaar voor bent om het te ontdekken en omarmen. We denken soms dat we veel weten, zeker als we veel gestudeerd hebben. Daar ben ik zelf een heel mooi voorbeeld van. Ik dacht altijd dat ik eerst nog weer wat moest weten, wat moest leren (uit boeken) om goed genoeg te zijn of om expert te zijn. En daar zit meteen de valkuil: we leren vooral met ons hoofd in het huidige (school-)systeem en daarmee sluit je dus heel veel uit.

Toen ik de studie tot psychodynamisch therapeut ging doen, kwam ik erachter hoeveel ik niet bewust had. Ik had bijna geen herinneringen aan mijn jeugd. De herinneringen die ik had, kwamen daarbij ook nog eens uit het fotoalbum of van de super 8 films die mijn moeder gemaakt heeft. Gedurende de opleiding kwam ik via technieken als bijvoorbeeld regressie, familieopstellingen, voice dialogue, lichaamswerk erachter hoeveel ik niet wist en niet doorhad. Naast heel veel ervaringen van vorige levens, kwam ik langzaam ook achter de trauma’s van dit leven. Die waren volledig uit mijn bewuste geheugen gewist. Ze zaten echter wel nog in het onbewuste geheugen en mijn lichaam is langzaam stukjes van de trauma’s gaan prijs geven. Bijvoorbeeld door fysieke klachten die ik kreeg en ging onderzoeken. Ik had inmiddels geleerd dat er meestal een boodschap achter klachten zit. Door mijn specialisatie op traumaverwerking wist ik dat het lichaam bij trauma de ingang is voor verwerking. Trauma zit in het lichaam opgeslagen en is vaak de bron voor fysieke klachten.

Ook patronen in gedachten, overtuigingen zoals “ik ben niet goed genoeg” of “ik ben dom”, zijn vaak onbewust. Vooral de kernovertuigingen die je gedrag voor het overgrote deel bepalen, zijn grotendeels onbewust. Dat betekent dus dat als slechts ongeveer 10% bewust is, zo’n 90% van je gedrag en keuzes bepaald wordt door wat onbewust is!

Zoveel te ontdekken over jezelf, zo boeiend en soms ook pijnlijk. Want ja, het is de pijn en de overleving die maken dat er zoveel onbewust is.

Ik help je graag bij jouw bewustwordingsproces.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Eerste hulp bij angst en paniek

Eerste hulp bij angst en paniek

Ervaar jij angsten, heb je last van angst- of zelfs paniekaanvallen? Je bent niet de enige. Door de chaos, onzekerheid en onrust, die dit weekend uitmondden in rellen, worden er op dit moment angsten getriggerd bij veel mensen. Tegelijkertijd kan angst de aanleiding zijn tot agressiviteit. In dit artikel lees je hoe en geef ik je 5 tips die je als eerste hulp kunt inzetten om jezelf, een naaste of je kind te kalmeren bij angst en paniek.

Lees meer
Durf jij ‘nee’ te zeggen?

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

In mijn werkzame verleden heb ik me vaak verbaasd en lichtelijk geïrriteerd aan mensen die zich volgzaam en correct opstelden. Ik dacht in al mijn naïviteit dat, als je als bedrijf goed wil presteren en innovatief wilt zijn, je elkaar scherp moet houden, kritische vragen moet stellen aan elkaar, discussie moet voeren en ook nog niet eerder bewandelde paden moet durven onderzoeken en proberen. Maar tot mijn grote verbazing en ook wel ergernis (en eerlijk gezegd voelde het ook onrechtvaardig) werden juist die mensen, die alleen maar bezig waren met de harmonie bewaren, die alle discussies susten en in de comfortzone bleven hangen, op leidinggevende functies geplaatst. Het was de cultuur van de ja-knikkers en dat was ik niet.

Lees meer
Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Bij trauma denken we aan ernstige dingen als misbruik, mishandeling, traumatische ervaringen als een ongeluk. Ook kleinere events in het leven kunnen echter trauma opleveren. Als je hooggevoelig bent, komt alles harder binnen en is er een groter risico op trauma. Het risico is weer veel kleiner als er sprake is van een liefdevolle basis met (emotioneel en fysiek) beschikbare ouders / verzorgers.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin