06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Bibliotheek » Therapie » Ben jij je bewust hoeveel er onbewust is?
topje van de ijsberg is bewust

Ben jij je bewust hoeveel er onbewust is?

door | 26 okt, 2020 | Bewustzijn, Therapie

Zal ik meteen met de deur in huis vallen? Ongeveer 90% van wat je denkt, doet, voelt en weet is onbewust, zit zorgvuldig opgeslagen in het celgeheugen, in afwachting tot jij er klaar voor bent om het te ontdekken en omarmen. We denken soms dat we veel weten, zeker als we veel gestudeerd hebben. Daar ben ik zelf een heel mooi voorbeeld van. Ik dacht altijd dat ik eerst nog weer wat moest weten, wat moest leren (uit boeken) om goed genoeg te zijn of om expert te zijn. En daar zit meteen de valkuil: we leren vooral met ons hoofd in het huidige (school-)systeem en daarmee sluit je dus heel veel uit.

Toen ik de studie tot psychodynamisch therapeut ging doen, kwam ik erachter hoeveel ik niet bewust had. Ik had bijna geen herinneringen aan mijn jeugd. De herinneringen die ik had, kwamen daarbij ook nog eens uit het fotoalbum of van de super 8 films die mijn moeder gemaakt heeft. Gedurende de opleiding kwam ik via technieken als bijvoorbeeld regressie, familieopstellingen, voice dialogue, lichaamswerk erachter hoeveel ik niet wist en niet doorhad. Naast heel veel ervaringen van vorige levens, kwam ik langzaam ook achter de trauma’s van dit leven. Die waren volledig uit mijn bewuste geheugen gewist. Ze zaten echter wel nog in het onbewuste geheugen en mijn lichaam is langzaam stukjes van de trauma’s gaan prijs geven. Bijvoorbeeld door fysieke klachten die ik kreeg en ging onderzoeken. Ik had inmiddels geleerd dat er meestal een boodschap achter klachten zit. Door mijn specialisatie op traumaverwerking wist ik dat het lichaam bij trauma de ingang is voor verwerking. Trauma zit in het lichaam opgeslagen en is vaak de bron voor fysieke klachten.

Ook patronen in gedachten, overtuigingen zoals “ik ben niet goed genoeg” of “ik ben dom”, zijn vaak onbewust. Vooral de kernovertuigingen die je gedrag voor het overgrote deel bepalen, zijn grotendeels onbewust. Dat betekent dus dat als slechts ongeveer 10% bewust is, zo’n 90% van je gedrag en keuzes bepaald wordt door wat onbewust is!

Zoveel te ontdekken over jezelf, zo boeiend en soms ook pijnlijk. Want ja, het is de pijn en de overleving die maken dat er zoveel onbewust is.

Ik help je graag bij jouw bewustwordingsproces.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Bij trauma denken we aan ernstige dingen als misbruik, mishandeling, traumatische ervaringen als een ongeluk. Ook kleinere events in het leven kunnen echter trauma opleveren. Als je hooggevoelig bent, komt alles harder binnen en is er een groter risico op trauma. Het risico is weer veel kleiner als er sprake is van een liefdevolle basis met (emotioneel en fysiek) beschikbare ouders / verzorgers.

Lees meer
Waar stroomt het niet bij jou?

Waar stroomt het niet bij jou?

Deze week had ik een cliënt die aangaf dat het opeens niet meer stroomde in zijn onderneming. Eerder was hij nog zo enthousiast en ging het zo voorspoedig en vanzelf. Er kwam van alles op zijn pad dat aansloot bij zijn wensen. Nu was daar opeens een hik-up in gekomen. Hij wilde onderzoeken wat er aan de hand was. De eerste vraag die in mij opkwam was “waar stroomt het niet in jou?”. Iets in hem blokkeerde, had ik het gevoel en daar gingen we naar kijken.

Lees meer
“Hij schaamt zich voor zijn vmbo-zoon”…….Wat?

“Hij schaamt zich voor zijn vmbo-zoon”…….Wat?

Poeh, wat doet zo’n verhaal veel met mij. Zouden er nog steeds veel ouders moeite hebben met het niveau waarop hun kind presteert op school? Komt het nog steeds veel voor dat ouders zich ergeren en wellicht schamen voor kinderen die vmbo gaan doen? Vinden ouders dat hun kind beter kan en hoort te presteren? Zonde als de capaciteit niet wordt benut? Als je hier ook maar iets van herkent bij jezelf, lees dan verder. En ook als je het niet herkent. Over verwachtingen en hoe je kinderen hun eigen pad kunt laten lopen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin