06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Blogs » Hoogsensitiviteit » Wat is jouw visie op hoogsensitiviteit?
visie op hoogsensitiviteit

Wat is jouw visie op hoogsensitiviteit?

door | 26 okt, 2020 | Hoogsensitiviteit, Kinderen begeleiden

Hooggevoelig of hoogsensitief zijn is niet altijd een pretje. De wereld om je heen maakt veel meer indruk op je, doordat je bijvoorbeeld sensitieve zintuigen hebt. Geluid kan veel harder binnen komen of je hoort tonen die anderen niet horen. Ook kun je emoties van anderen makkelijker oppikken en dat kan voor verwarring zorgen als je niet bewust hebt wat van jou is en wat van de ander. Je bent wellicht gevoelig voor stemmingen en sfeer in groepen en ruimtes. Je kunt ook spirituele gaves hebben en daar nare ervaringen mee hebben, waardoor je er bang voor bent. Het kan zijn dat het vroeger belachelijk gemaakt werd en je het maar weggestopt hebt en negeert. Heel vermoeiend om krachtige stukken van jezelf alsmaar onder de pet te houden.

Ook veel kinderen van nu hebben er last van en dat kan zich op verschillende manieren uiten. Van vermoeidheid, tot gedragsproblemen of problemen op school door niet stil kunnen zitten en moeite hebben met concentreren (wat op zich niet eens gek is en verklaarbaar maar daarover een andere keer meer).

Uiteraard zijn er wetenschappers, zoals Elke van Hoof, die de verschillende termen in een definitie proberen te vatten, met criteria, overeenkomsten en verschillen. Haar werk draagt bij tot meer begrip voor en van hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit in de reguliere zorg.

Mijn visie is dat elk mens uniek is en de gevoeligheid van personen kan zich uiten op verschillende manieren. Iemand kan bijvoorbeeld emotioneel sensitief zijn of prikkelverwerkingsproblemen hebben. Deze uitingen zijn veelal symptomen van spiritualiteit. Op het moment dat je je bewustzijn verhoogt door therapie of spirituele ontwikkeling, verhoogt ook je gevoeligheid. Het is geen statisch begrip. Je kunt ineens gevoeliger worden voor geluid of merken dat je bepaalde voeding(sstoffen) niet goed meer verdraagt.

Ieder mens is uniek. Ook ieder gevoelig mens is uniek en het laat zich niet in hokjes vatten. Ieder heeft een eigen blauwdruk, een eigen historie in dit leven en vorige levens, een eigen zielsmissie, eigen talenten. De kracht zit in het niet willen aanpassen, maar leren zien wie je bent, wie je kind is en accepteren dat het anders is dan verwacht, anders dan anderen. Juist in dat anderszijn, zit jouw uniciteit, jouw schoonheid (of dat van je kind).

Onze dochter heeft een ontwikkelingsachterstand, onder andere door haar gevoeligheid. Er blijft geen energie meer over voor ontwikkelen en tegelijkertijd is dat misschien ook niet de bedoeling. Een ontwikkelingsachterstand kun je als een beperking zien, echter is het dat misschien niet. Is ze precies zoals ze bedoeld is. Doordat haar hoofd (ratio) haar niet in de weg zit en ze niet hoeft te voldoen aan wat anders verwacht wordt van kinderen van haar leeftijd, kan ze gewoon zijn en blijven wie ze is. 

Om terug te komen op de begrippen. Ik ben geen voorstander van labels. De kinderen dragen een label met zich mee en het houdt ze weg van wie ze zijn: namelijk gewoon mooi en unieke. En dat geldt ook voor jou.

Er is hierin voor ons nog heel veel te leren en te ontdekken over onze kinderen en over onszelf.

Ik begeleid je graag bij jouw proces om jezelf en je kinderen te gaan zien voor wie je bent, voor wie zij zijn.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

De creatiekracht van gedachten

De creatiekracht van gedachten

De kracht van gedachten wordt vaak onderschat. De uitdrukking ‘wat je aandacht geeft groeit’ ken je wel. Als je denkt dat de kerst dit jaar niks wordt zonder een groot gezelschap en groots diner, dan wordt het ook geen feestje. Je trekt namelijk dat aan waar je aandacht aan geeft. Als je vreugdevolle en liefdevolle gedachten hebt, zie en voel je vreugde en liefde in en voor (kleine) dingen, voor jezelf en anderen.

Lees meer
Wat deze tijd met je doet

Wat deze tijd met je doet

Het is een bijzondere tijd. Het leven dat we hadden, is niet meer en komt nooit meer terug. Dat is in elk geval mijn overtuiging. En eigenlijk moeten we ook niet meer terug willen. We willen vooruit ontwikkelen en niet achteruit toch? Want dat is wat deze tijd is, een tijd van ontwikkeling en evolutie. Een evolutie van bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling, ofwel de ontwikkeling of herontdekking van spiritualiteit. Want spiritualiteit is bewustzijn. Iedereen krijgt uitdagingen op zijn bord. Uitdagingen die je triggeren om anders te gaan kijken naar dezelfde situatie. Uitdagingen die je vragen om reflectie, om loslaten, om het roer om te gooien et cetera. Deze tijd gaat over je herinneren wie je werkelijk bent, onder de aanpassingen en programma’s. Over verbinden met je ware zelf en van daaruit met de ander en het collectief om samen een nieuw tijdperk in te luiden.

Lees meer
Help, ik verzuip! Een noodkreet namens de kinderen van nu.

Help, ik verzuip! Een noodkreet namens de kinderen van nu.

Waarom hebben de kinderen van nu het zo moeilijk in deze wereld en op school? Wat is er toch aan de hand? Wat hebben ze nodig? Misschien een beetje begrip, een onbevooroordeeld luisterend oor, meer tijd en ruimte om tot zichzelf te komen en (zich)zelf te ontdekken, minder druk, minder presteren, meer vertrouwen in hen en in hun intuïtie, ouders die verantwoordelijkheid nemen voor hun kinderen en voor eigen bagage? Kinderen begeleiden is intensief, en het begeleiden van de spirituele kinderen van nu, in deze tijd, is een hele opgave en vraagt echt veel van ouders, leraren en andere begeleiders. Waarom dat zo is, lees je in dit stuk.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin