06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Bibliotheek » Hoogsensitiviteit » Wat is jouw visie op hoogsensitiviteit?
visie op hoogsensitiviteit

Wat is jouw visie op hoogsensitiviteit?

door | 26 okt, 2020 | Hoogsensitiviteit, Kinderen begeleiden

Hooggevoelig of hoogsensitief zijn is niet altijd een pretje. De wereld om je heen maakt veel meer indruk op je, doordat je bijvoorbeeld sensitieve zintuigen hebt. Geluid kan veel harder binnen komen of je hoort tonen die anderen niet horen. Ook kun je emoties van anderen makkelijker oppikken en dat kan voor verwarring zorgen als je niet bewust hebt wat van jou is en wat van de ander. Je bent wellicht gevoelig voor stemmingen en sfeer in groepen en ruimtes. Je kunt ook spirituele gaves hebben en daar nare ervaringen mee hebben, waardoor je er bang voor bent. Het kan zijn dat het vroeger belachelijk gemaakt werd en je het maar weggestopt hebt en negeert. Heel vermoeiend om krachtige stukken van jezelf alsmaar onder de pet te houden.

Ook veel kinderen van nu hebben er last van en dat kan zich op verschillende manieren uiten. Van vermoeidheid, tot gedragsproblemen of problemen op school door niet stil kunnen zitten en moeite hebben met concentreren (wat op zich niet eens gek is en verklaarbaar maar daarover een andere keer meer).

Uiteraard zijn er wetenschappers, zoals Elke van Hoof, die de verschillende termen in een definitie proberen te vatten, met criteria, overeenkomsten en verschillen. Haar werk draagt bij tot meer begrip voor en van hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit in de reguliere zorg.

Mijn visie is dat elk mens uniek is en de gevoeligheid van personen kan zich uiten op verschillende manieren. Iemand kan bijvoorbeeld emotioneel sensitief zijn of prikkelverwerkingsproblemen hebben. Deze uitingen zijn veelal symptomen van spiritualiteit. Op het moment dat je je bewustzijn verhoogt door therapie of spirituele ontwikkeling, verhoogt ook je gevoeligheid. Het is geen statisch begrip. Je kunt ineens gevoeliger worden voor geluid of merken dat je bepaalde voeding(sstoffen) niet goed meer verdraagt.

Ieder mens is uniek. Ook ieder gevoelig mens is uniek en het laat zich niet in hokjes vatten. Ieder heeft een eigen blauwdruk, een eigen historie in dit leven en vorige levens, een eigen zielsmissie, eigen talenten. De kracht zit in het niet willen aanpassen, maar leren zien wie je bent, wie je kind is en accepteren dat het anders is dan verwacht, anders dan anderen. Juist in dat anderszijn, zit jouw uniciteit, jouw schoonheid (of dat van je kind).

Onze dochter heeft een ontwikkelingsachterstand, onder andere door haar gevoeligheid. Er blijft geen energie meer over voor ontwikkelen en tegelijkertijd is dat misschien ook niet de bedoeling. Een ontwikkelingsachterstand kun je als een beperking zien, echter is het dat misschien niet. Is ze precies zoals ze bedoeld is. Doordat haar hoofd (ratio) haar niet in de weg zit en ze niet hoeft te voldoen aan wat anders verwacht wordt van kinderen van haar leeftijd, kan ze gewoon zijn en blijven wie ze is. 

Om terug te komen op de begrippen. Ik ben geen voorstander van labels. De kinderen dragen een label met zich mee en het houdt ze weg van wie ze zijn: namelijk gewoon mooi en unieke. En dat geldt ook voor jou.

Er is hierin voor ons nog heel veel te leren en te ontdekken over onze kinderen en over onszelf.

Ik begeleid je graag bij jouw proces om jezelf en je kinderen te gaan zien voor wie je bent, voor wie zij zijn.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Eerste hulp bij angst en paniek

Eerste hulp bij angst en paniek

Ervaar jij angsten, heb je last van angst- of zelfs paniekaanvallen? Je bent niet de enige. Door de chaos, onzekerheid en onrust, die dit weekend uitmondden in rellen, worden er op dit moment angsten getriggerd bij veel mensen. Tegelijkertijd kan angst de aanleiding zijn tot agressiviteit. In dit artikel lees je hoe en geef ik je 5 tips die je als eerste hulp kunt inzetten om jezelf, een naaste of je kind te kalmeren bij angst en paniek.

Lees meer
“Hij schaamt zich voor zijn vmbo-zoon”…….Wat?

“Hij schaamt zich voor zijn vmbo-zoon”…….Wat?

Poeh, wat doet zo’n verhaal veel met mij. Zouden er nog steeds veel ouders moeite hebben met het niveau waarop hun kind presteert op school? Komt het nog steeds veel voor dat ouders zich ergeren en wellicht schamen voor kinderen die vmbo gaan doen? Vinden ouders dat hun kind beter kan en hoort te presteren? Zonde als de capaciteit niet wordt benut? Als je hier ook maar iets van herkent bij jezelf, lees dan verder. En ook als je het niet herkent. Over verwachtingen en hoe je kinderen hun eigen pad kunt laten lopen.

Lees meer
Wat deze tijd met je doet

Wat deze tijd met je doet

Het is een bijzondere tijd. Het leven dat we hadden, is niet meer en komt nooit meer terug. Dat is in elk geval mijn overtuiging. En eigenlijk moeten we ook niet meer terug willen. We willen vooruit ontwikkelen en niet achteruit toch? Want dat is wat deze tijd is, een tijd van ontwikkeling en evolutie. Een evolutie van bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling, ofwel de ontwikkeling of herontdekking van spiritualiteit. Want spiritualiteit is bewustzijn. Iedereen krijgt uitdagingen op zijn bord. Uitdagingen die je triggeren om anders te gaan kijken naar dezelfde situatie. Uitdagingen die je vragen om reflectie, om loslaten, om het roer om te gooien et cetera. Deze tijd gaat over je herinneren wie je werkelijk bent, onder de aanpassingen en programma’s. Over verbinden met je ware zelf en van daaruit met de ander en het collectief om samen een nieuw tijdperk in te luiden.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin