06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Bibliotheek » Bewustzijn » Wat is waarheid?
Wat is waarheid?

Wat is waarheid?

door | 10 jan, 2021 | Bewustzijn, Therapie

Door alle uiteenlopende berichtgeving op dit moment, kan het zijn dat je af en toe verwarring voelt. Wat moet je nu geloven? Hoe weet je wat waar is? Hebben die mensen misschien toch gelijk? We worden op dit moment uitgedaagd om onze eigen waarheid te vinden. Het lastige is dat de waarheid voor iedereen anders is en afhankelijk is van zijn of haar perceptie van de werkelijkheid. Iedereen neemt de omgeving waar door zijn eigen bril. Deze is gevormd door onder andere opvoeding, omgeving, ervaringen, cultuur en opleiding. Al kijken mensen naar dezelfde feiten, we kunnen alsnog andere dingen zien. Zo creëren we allemaal onze eigen realiteit. En dat is prima, iedereen heeft recht op zijn eigen waarheid. Waar het om gaat is dat je je bewust bent hoe je tot jouw waarheid komt.

Door welke bril kijken we?

Ons hele leven worden we geconditioneerd en geprogrammeerd. Het begint al als je nog maar heel klein bent. Je mag niet dit of dat, dan krijg je op je donder. Je moet zus of zo, anders wordt je niet gewaardeerd of val je buiten de boot. Er zijn heel wat ongeschreven (en geschreven) wetten die ons gevormd hebben.

We zijn heel erg gewend en geconditioneerd om te volgen en te doen wat er verwacht wordt. Zo hebben we bijvoorbeeld allemaal het standaard schooltraject doorlopen, waarbij je zoveel jaar naar school moet, zoveel dagen en uren per week. Iedereen krijgt dezelfde stof, op hetzelfde tempo. Het hele schooltraject is daarbij vooral gericht op het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en de ratio. Voelen is in onze maatschappij een ondergeschoven kindje. Intuïtie is over het algemeen ondergewaardeerd.

Opgroeien in onze maatschappij in de vorm die wij kennen, heeft ons ook een stuk comfort geboden. We konden en kunnen wellicht nog steeds, soms moeiteloos en soms met veel weerstand, zonder al te veel na te denken over sommige zaken, meehobbelen.

Kortom, we hebben allemaal een door onze achtergrond bepaalde, beperkende en veelal rationele bril op, waardoor we naar de wereld en ons leven kijken en op basis waarvan we keuzes maken. We zijn heel volgzaam en niet gewend naar onze eigen waarheid te leven. Daarnaast is er voldoende aan de hand om je zorgen te maken over je toekomst en worden angsten getriggerd. Dat maakt dat je met die bril op, die je blik kleurt en beperkt, ook nog door een koker of waas van angst kijkt. Geen optimaal gegeven om volledig, zuiver en helder te kunnen waarnemen.

Daar komt bij dat de waarheid niet met ons brein alleen te vinden is. Veel van onze gedachten en overtuigingen zijn gevormd door onze programma’s (het gevolg van conditionering) en behoren toe aan ons ego. Dat ego is bang voor verlies van status, huis, relatie et cetera. Je ego wordt gevoed door angst voor dit verlies. Hoe meer angst, hoe harder het roept. Dat ego huist in je hoofd. Het is dat stemmetje dat zegt dat je dat maar niet moet doen, omdat je risico loopt op afkeuring, mislukking, een oordeel van anderen.

Hoe ontdek je de werkelijkheid?

Het is van belang dat je je bewust wordt van de bril die je op hebt en de programma’s die jou, je zienswijze en je manier van kijken vormen. Nog belangrijker is dat je je bewust bent van de beperkte blik die je dat geeft en van jouw perceptie van de werkelijkheid. Daarnaast kun je de angsten die je ervaart opmerken, ze erkennen en ermee aan de slag gaan. Wees je ervan bewust dat je de waarheid niet vindt met je hoofd alleen, zeker niet als je je door je ego laat (mis-)leiden.

Gebruik je ‘gutfeeling’, je intuïtie en voel wat klopt voor jou, dwars door de angsten heen. Dat wat voor jou klopt, voelt goed. Je hart licht er van op. Dat voel je wellicht doordat je hart gaat gloeien, dat het warm wordt. Ook kun je een kippenvelmoment hebben. Je lichaam geeft aan wat waar is voor jou. En natuurlijk kun je ook je brein en de ratio gebruiken en wees daarbij alert dat je niet in de valkuil van je emoties en je ego trapt.

Hoe verruim je je blik?

Het is dus wijs om niet te overtuigd te zijn van je mening en je mening ook in twijfel te durven trekken. Als de mening van de ander jou boos, verdrietig of bang maakt, wordt er in jou een nare gebeurtenis getriggerd die je nog niet (volledig) verwerkt hebt. Dat zegt dus zeker en misschien wel vooral iets over jou.

Als jij iets niet of anders ziet, is het niet per definitie zo, dat wat de ander ziet niet klopt of niet bestaat. Een zelfde ervaring kan door de een als negatief worden ervaren, terwijl de ander (soms na enige tijd) er de positieve kant van inziet en daarop reageert. Sommige mensen nemen overledenen waar en ook veel kinderen zien vaak overledenen, gidsen, engelen en andere wezens. Betekent dat dat die mensen en kinderen gek zijn of zou het zo kunnen zijn dat jouw waarneming beperkt of geblokkeerd is, waardoor jij het niet ziet, voelt, ervaart? Zie het als een uitnodiging om nieuwsgierig te zijn en open en alert te durven kijken. Heb dus respect voor de mening van de ander. Pleeg zelf onderzoek en neem niet alles wat jou wordt voorgeschoteld voor zoete koek aan. Durf kritisch te zijn.

Wil je je blik verbreden?

Er zijn vier dingen die je te doen hebt als je je blik wilt verbreden en zuiver en helder de realiteit wilt waarnemen:

  • Bewustzijn verruimen. Dat betekent o.a. bewust worden van programma’s en angsten en hoe die jouw perceptie beïnvloeden. Voed jezelf met een grotere variëteit aan informatie en ben nieuwsgierig.
  • Angsten aankijken en overwinnen en nare gebeurtenissen verwerken. Vaak zijn angsten ontstaan door nare ervaringen en dien je dus met die nare ervaringen aan de slag te gaan, zodat ze jouw blik niet meer vertroebelen.
  • Voelen en kijken met je hart en je intuïtie ontwikkelen. Neem waar wat er in je lijf gebeurd. Luister naar je ego, ontdek jouw beperkende overtuigingen en kies vervolgens zelf je route.
  • Oordeel niet, niet over de ander en niet over jezelf. Heb mededogen met jezelf als blijkt dat je een tijd ergens in gelooft hebt en je nu tot een nieuw inzicht komt. Daar is niks mis mee, sterker nog, het betekent dat je groeit en ontwikkelt en je bewustzijn verruimd.

Durf anders te denken, anders te zijn. Durf je authentieke zelf te zijn. De enige die jou kan afwijzen en over jou kan oordelen, ben jijzelf. Als jij jezelf omarmd, raken afwijzing en oordelen door en van anderen jou niet meer.

Mocht je naar aanleiding hiervan met de ontmanteling van je programma’s, angsten en nare ervaringen aan de slag willen gaan om te ontdekken wie je werkelijk bent als je niet op de automatische piloot leeft maar zelfbewust bent, dan ben je van harte welkom.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

In mijn werkzame verleden heb ik me vaak verbaasd en lichtelijk geïrriteerd aan mensen die zich volgzaam en correct opstelden. Ik dacht in al mijn naïviteit dat, als je als bedrijf goed wil presteren en innovatief wilt zijn, je elkaar scherp moet houden, kritische vragen moet stellen aan elkaar, discussie moet voeren en ook nog niet eerder bewandelde paden moet durven onderzoeken en proberen. Maar tot mijn grote verbazing en ook wel ergernis (en eerlijk gezegd voelde het ook onrechtvaardig) werden juist die mensen, die alleen maar bezig waren met de harmonie bewaren, die alle discussies susten en in de comfortzone bleven hangen, op leidinggevende functies geplaatst. Het was de cultuur van de ja-knikkers en dat was ik niet.

Lees meer
Waar stroomt het niet bij jou?

Waar stroomt het niet bij jou?

Deze week had ik een cliënt die aangaf dat het opeens niet meer stroomde in zijn onderneming. Eerder was hij nog zo enthousiast en ging het zo voorspoedig en vanzelf. Er kwam van alles op zijn pad dat aansloot bij zijn wensen. Nu was daar opeens een hik-up in gekomen. Hij wilde onderzoeken wat er aan de hand was. De eerste vraag die in mij opkwam was “waar stroomt het niet in jou?”. Iets in hem blokkeerde, had ik het gevoel en daar gingen we naar kijken.

Lees meer
Wat deze tijd met je doet

Wat deze tijd met je doet

Het is een bijzondere tijd. Het leven dat we hadden, is niet meer en komt nooit meer terug. Dat is in elk geval mijn overtuiging. En eigenlijk moeten we ook niet meer terug willen. We willen vooruit ontwikkelen en niet achteruit toch? Want dat is wat deze tijd is, een tijd van ontwikkeling en evolutie. Een evolutie van bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling, ofwel de ontwikkeling of herontdekking van spiritualiteit. Want spiritualiteit is bewustzijn. Iedereen krijgt uitdagingen op zijn bord. Uitdagingen die je triggeren om anders te gaan kijken naar dezelfde situatie. Uitdagingen die je vragen om reflectie, om loslaten, om het roer om te gooien et cetera. Deze tijd gaat over je herinneren wie je werkelijk bent, onder de aanpassingen en programma’s. Over verbinden met je ware zelf en van daaruit met de ander en het collectief om samen een nieuw tijdperk in te luiden.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin