06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Blogs » Bewustzijn » Wat is waarheid?
Wat is waarheid?

Wat is waarheid?

door | 10 jan, 2021 | Bewustzijn, Therapie

Door alle uiteenlopende berichtgeving op dit moment, kan het zijn dat je af en toe verwarring voelt. Wat moet je nu geloven? Hoe weet je wat waar is? Hebben die mensen misschien toch gelijk? We worden op dit moment uitgedaagd om onze eigen waarheid te vinden. Het lastige is dat de waarheid voor iedereen anders is en afhankelijk is van zijn of haar perceptie van de werkelijkheid. Iedereen neemt de omgeving waar door zijn eigen bril. Deze is gevormd door onder andere opvoeding, omgeving, ervaringen, cultuur en opleiding. Al kijken mensen naar dezelfde feiten, we kunnen alsnog andere dingen zien. Zo creëren we allemaal onze eigen realiteit. En dat is prima, iedereen heeft recht op zijn eigen waarheid. Waar het om gaat is dat je je bewust bent hoe je tot jouw waarheid komt.

Door welke bril kijken we?

Ons hele leven worden we geconditioneerd en geprogrammeerd. Het begint al als je nog maar heel klein bent. Je mag niet dit of dat, dan krijg je op je donder. Je moet zus of zo, anders wordt je niet gewaardeerd of val je buiten de boot. Er zijn heel wat ongeschreven (en geschreven) wetten die ons gevormd hebben.

We zijn heel erg gewend en geconditioneerd om te volgen en te doen wat er verwacht wordt. Zo hebben we bijvoorbeeld allemaal het standaard schooltraject doorlopen, waarbij je zoveel jaar naar school moet, zoveel dagen en uren per week. Iedereen krijgt dezelfde stof, op hetzelfde tempo. Het hele schooltraject is daarbij vooral gericht op het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en de ratio. Voelen is in onze maatschappij een ondergeschoven kindje. Intuïtie is over het algemeen ondergewaardeerd.

Opgroeien in onze maatschappij in de vorm die wij kennen, heeft ons ook een stuk comfort geboden. We konden en kunnen wellicht nog steeds, soms moeiteloos en soms met veel weerstand, zonder al te veel na te denken over sommige zaken, meehobbelen.

Kortom, we hebben allemaal een door onze achtergrond bepaalde, beperkende en veelal rationele bril op, waardoor we naar de wereld en ons leven kijken en op basis waarvan we keuzes maken. We zijn heel volgzaam en niet gewend naar onze eigen waarheid te leven. Daarnaast is er voldoende aan de hand om je zorgen te maken over je toekomst en worden angsten getriggerd. Dat maakt dat je met die bril op, die je blik kleurt en beperkt, ook nog door een koker of waas van angst kijkt. Geen optimaal gegeven om volledig, zuiver en helder te kunnen waarnemen.

Daar komt bij dat de waarheid niet met ons brein alleen te vinden is. Veel van onze gedachten en overtuigingen zijn gevormd door onze programma’s (het gevolg van conditionering) en behoren toe aan ons ego. Dat ego is bang voor verlies van status, huis, relatie et cetera. Je ego wordt gevoed door angst voor dit verlies. Hoe meer angst, hoe harder het roept. Dat ego huist in je hoofd. Het is dat stemmetje dat zegt dat je dat maar niet moet doen, omdat je risico loopt op afkeuring, mislukking, een oordeel van anderen.

Hoe ontdek je de werkelijkheid?

Het is van belang dat je je bewust wordt van de bril die je op hebt en de programma’s die jou, je zienswijze en je manier van kijken vormen. Nog belangrijker is dat je je bewust bent van de beperkte blik die je dat geeft en van jouw perceptie van de werkelijkheid. Daarnaast kun je de angsten die je ervaart opmerken, ze erkennen en ermee aan de slag gaan. Wees je ervan bewust dat je de waarheid niet vindt met je hoofd alleen, zeker niet als je je door je ego laat (mis-)leiden.

Gebruik je ‘gutfeeling’, je intuïtie en voel wat klopt voor jou, dwars door de angsten heen. Dat wat voor jou klopt, voelt goed. Je hart licht er van op. Dat voel je wellicht doordat je hart gaat gloeien, dat het warm wordt. Ook kun je een kippenvelmoment hebben. Je lichaam geeft aan wat waar is voor jou. En natuurlijk kun je ook je brein en de ratio gebruiken en wees daarbij alert dat je niet in de valkuil van je emoties en je ego trapt.

Hoe verruim je je blik?

Het is dus wijs om niet te overtuigd te zijn van je mening en je mening ook in twijfel te durven trekken. Als de mening van de ander jou boos, verdrietig of bang maakt, wordt er in jou een nare gebeurtenis getriggerd die je nog niet (volledig) verwerkt hebt. Dat zegt dus zeker en misschien wel vooral iets over jou.

Als jij iets niet of anders ziet, is het niet per definitie zo, dat wat de ander ziet niet klopt of niet bestaat. Een zelfde ervaring kan door de een als negatief worden ervaren, terwijl de ander (soms na enige tijd) er de positieve kant van inziet en daarop reageert. Sommige mensen nemen overledenen waar en ook veel kinderen zien vaak overledenen, gidsen, engelen en andere wezens. Betekent dat dat die mensen en kinderen gek zijn of zou het zo kunnen zijn dat jouw waarneming beperkt of geblokkeerd is, waardoor jij het niet ziet, voelt, ervaart? Zie het als een uitnodiging om nieuwsgierig te zijn en open en alert te durven kijken. Heb dus respect voor de mening van de ander. Pleeg zelf onderzoek en neem niet alles wat jou wordt voorgeschoteld voor zoete koek aan. Durf kritisch te zijn.

Wil je je blik verbreden?

Er zijn vier dingen die je te doen hebt als je je blik wilt verbreden en zuiver en helder de realiteit wilt waarnemen:

  • Bewustzijn verruimen. Dat betekent o.a. bewust worden van programma’s en angsten en hoe die jouw perceptie beïnvloeden. Voed jezelf met een grotere variëteit aan informatie en ben nieuwsgierig.
  • Angsten aankijken en overwinnen en nare gebeurtenissen verwerken. Vaak zijn angsten ontstaan door nare ervaringen en dien je dus met die nare ervaringen aan de slag te gaan, zodat ze jouw blik niet meer vertroebelen.
  • Voelen en kijken met je hart en je intuïtie ontwikkelen. Neem waar wat er in je lijf gebeurd. Luister naar je ego, ontdek jouw beperkende overtuigingen en kies vervolgens zelf je route.
  • Oordeel niet, niet over de ander en niet over jezelf. Heb mededogen met jezelf als blijkt dat je een tijd ergens in gelooft hebt en je nu tot een nieuw inzicht komt. Daar is niks mis mee, sterker nog, het betekent dat je groeit en ontwikkelt en je bewustzijn verruimd.

Durf anders te denken, anders te zijn. Durf je authentieke zelf te zijn. De enige die jou kan afwijzen en over jou kan oordelen, ben jijzelf. Als jij jezelf omarmd, raken afwijzing en oordelen door en van anderen jou niet meer.

Mocht je naar aanleiding hiervan met de ontmanteling van je programma’s, angsten en nare ervaringen aan de slag willen gaan om te ontdekken wie je werkelijk bent als je niet op de automatische piloot leeft maar zelfbewust bent, dan ben je van harte welkom.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Verdwaald in het bos van therapeutische adviezen?

Verdwaald in het bos van therapeutische adviezen?

Waar begin je?
Er is ontzettend veel aanbod aan therapeuten, verschillende therapieën, coaches, healers, trainingen, retraites en online programma’s voor persoonlijke ontwikkeling. Op zich heel mooi, want dat zegt ook iets over de vraag en dus de behoefte van de mensen. En dat zegt weer iets; namelijk dat er al zoveel mensen op pad zijn om zichzelf weer te gaan ontdekken en ontmoeten. Maar het kan ook twijfel en verwarring brengen, want waar begin je?

Lees meer
Spelenderwijs leren, werken, leven.

Spelenderwijs leren, werken, leven.

We horen het al jaren. Kinderen hebben problemen op school met concentratie, kunnen niet stilzitten, worden boos en ook thuis vertonen veel kinderen gedrag, waar ouders zich niet goed raad mee weten. De kinderen van nu, zijn de kinderen die komen voor de nieuwe tijd, ook wel nieuwetijdskinderen genoemd. Ze zijn hier om een bijdrage te leveren aan de transitie van de maatschappij, de wereld, de mensheid. De transitie die nu plaatsvindt naar een liefdevolle, menselijke maatschappij. Weet jij ook niet goed wat je met je met het gedrag van je kind moet? Lees mijn geheel eigenwijze visie op de kinderen van nu. Herken je jezelf in deze kinderen, had je het moeilijk op school of heb je sprirituele ervaringen als kind? Dan is dit verhaal ook voor jou.

Lees meer
Bij twijfel (nog) niet doen.

Bij twijfel (nog) niet doen.

Er worden soms en wellicht ook nu beslissingen van ons gevraagd, die lastig te nemen zijn. Hoe kun je voor jezelf de juiste beslissing nemen? Hoe ga je om met druk van buitenaf? Blijf je bij jezelf of bezwijk je onder de druk? In welke mate vestig jij hoop op iets buiten jou? Doe je dat onbewust, omdat het makkelijk is, een gewoonte is, of omdat je nou eenmaal niet de tijd hebt om overal in te duiken? Weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt voor jou?Wil je autonoom zijn en de juiste keuzes maken voor jou, zorg dan dat je vertrouwt op je eigen inschatting, je intuïtie en gevoel.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin