06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Blogs » Bewustzijn » Durf jij ‘nee’ te zeggen?
illusie, durf jij 'nee' te zeggen?

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

door | 6 mrt, 2021 | Angst, Bewustzijn, Therapie

Iedereen, zeker degene die in het vastgoed werkt, heeft de vastgoedfraude nog op zijn netvlies vermoed ik. Die zaak waar boeken, een toneelstuk en een film over zijn gemaakt? Ja die! Daar zat ik achteraf middenin. Ik stelde wel die kritische vragen, zat in de OR om voor rechtvaardigheid en eerlijke verantwoording te strijden. Ha ha als ik daar nu aan terugdenk! Ik kan er nu om lachen, maar het heeft me jaren van mijn leven gekost. Ik werd namelijk ziek. Ik werd weggepest met een matige beoordeling (hij was nog steeds prima, maar het onrecht knaagde aan mij en dus voelde het als pesten) en ik kreeg een burn out. Wat ik zag en niet begreep, maakte me ziek en reïntegreren lukte niet meer.

Na onderhandelingen stond ik buiten met een beetje geld om even voort te kunnen. Binnen een week was ik zwanger van onze zoon. Ik had de hoop op een tweede kindje al opgegeven. Dat is dus wat stress doet. Nog twee maanden later was er een inval op kantoor en werd het hele kantoor leeggehaald, mensen van hun bed gelicht en gearresteerd. Ik had het dus helemaal niet mis, ik had gelijk gehad en velen met mij die dit aanvoelden. We hadden echter nooit direct bewijs kunnen vinden, er waren slechts vermoedens.

Op het kraambed werd ik gebeld door de FIOD dat ze me wilden verhoren. Daar had ik echt helemaal geen zin in. Ik heb ze verteld dat dat nu niet ging, maar een half jaar later zaten ze toch bij mij aan de eettafel. Ik met advocaat van de werkgever van destijds. Ik heb 2 dagen vragen beantwoord en eigenlijk een soort van college gegeven hoe het reilen en zeilen gaat in een vastgoedbedrijf. En toen kwam het opmerkelijkste. Ze lieten me brieven en overeenkomsten zien, die ik niet kende. Ik had ze nooit gezien, wist niet van die afspraken af. En dat terwijl ik de projectleider was van het project, waar deze stukken betrekking op hadden. Kun je je voorstellen hoe dat voelt? Dat jij oprecht je stinkende best hebt gedaan voor het bedrijf en het project en dat ze achter je rug om, buiten jouw medeweten, een totaal andere “boekhouding” hadden en geld stalen van de pot die ik zo goed probeerde te bewaken?

De filmpjes en foto’s van de gesprekken die in het geheim op hotelkamers gevoerd werden, zijn in kranten en op televisie te zien geweest. De wereld waarvan iedereen dacht dat het de werkelijkheid was, bleek een illusie te zijn, een toneelstuk als dekmantel voor de criminele activiteiten die eronder in een niet zichtbare onderwereld uitgevoerd werden door een klein clubje mannen dat zich de macht had toegeëigend en die zich god waanden. De gehele constructie werd ontmanteld, het bedrijf waar ik werkte is niet meer.

Ik kan me er niet aan onttrekken, dat ik nu parallellen zie en voel. Van een wereld die slechts een illusie is en als dekmantel dient voor een wereld daaronder, die nog niet voor iedereen zichtbaar is, maar ik denk wel voor heel veel mensen voelbaar.

Mijn vraag is dan ook, met de kennis en ervaring van toen, waar zijn nu de mensen die nee durven zeggen? Waar zijn jullie? Er zijn veel mensen die volgen, misschien omdat dat erg lonend is geweest in onze cultuur, net zoals dat lonend was in het bedrijf waar ik toen werkzaam was. Ik weet van veel mensen dat dit in grote bedrijven zo was en ik denk nog is. Er schuilt echter ook een gevaar in.

Wat houdt jou tegen om nee te zeggen? Om kritische vragen te stellen? Of om te luisteren naar een kritisch geluid? Want ook dat is herkenbaar: een kritisch geluid mag er ook nu niet zijn. Daar willen we geen ruimte aan geven uit angst. Uit angst voor wat? Dat alles wat je kent zo comfortabel voelt en verandering en het onbekende te spannend zijn? Uiteindelijk komt de verandering toch, linksom of rechtsom, indien mijn gevoel ook dit keer klopt. Destijds is het bedrijf in stukken opgesplitst en verkocht. Er zijn veel mensen ontslagen, alle anderen hebben op andere posities moeten solliciteren, bij de nieuwe eigenaar van het betreffende onderdeel van het oude bedrijf. Kortom grote veranderingen en onzekerheden voor iedereen, want de zekerheden die ze in het oude bedrijf hadden, hebben ze nooit meer teruggekregen.

Ik was er al uitgestapt ondanks de onzekerheid over mijn toekomstige werk. Dat heeft me alleen maar positieve dingen opgeleverd als zelfstandige. Mooie opdrachten waar ik niks voor hoefde te doen om ze te krijgen, ze werden me gewoon aangeboden. Daarnaast kon ik minder dagen werken en werken combineren met het moederschap.

Ik vermoed dat het niet te vermijden is, dat we als samenleving een transformatie zullen ondergaan. Dat de zekerheden die we nu hebben, net als destijds, zullen wegvallen. Waar sta jij dan? Wie ben jij als de context wegvalt? Sta jij in je kracht om ook dan overeind te blijven?

Wat er ook gaat gebeuren, als je in je kracht staat, kun je in elke situatie blijven staan. Kun je krachtig nee zeggen tegen dat wat jij niet wilt.

Wil je voorbereid zijn op alle onverwachte, transformerende ervaringen in jouw leven en die vanuit kracht kunnen ontvangen, zodat je je durft te laten meestromen om te ervaren wat er voor jou komt dat bij jou past en daar met beide benen in te durven stappen? Durf jij kwetsbaar te zijn in jouw kracht? Je bent welkom in de praktijk.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Mijn innerlijke clown wil een podium.

Mijn innerlijke clown wil een podium.

In dromen komen vaak boodschappen door. In de afgelopen dagen wordt mij duidelijk gemaakt dat ik de clown in mij meer ruimte mag geven. Dat is een deel van mij, dat ik blijkbaar te weinig laat zien. Wat ik van mezelf laat zien, is dus niet per definitie wie ik ben. In verschillende situaties kan ik kiezen om een ander stuk te laten zien. Wat ook kan is dat een deel in mij de regie pakt of neemt en zichzelf laat zien. Als je je hier niet in verdiept hebt, gebeurt dat heel vaak onbewust. Wie ben jij? Wat laat jij van jezelf zien? Welk deel van jezelf zou je graag ontwikkelen en een podium willen geven? Wil jij de regie over jouw persoonlijkheidsdelen?

Lees meer
We love control, therefor we choose control

We love control, therefor we choose control

We zijn gewoonte dieren en houden niet van verandering en van onverwachte gebeurtenissen die ons schema in de war sturen en ons uit balans brengen. Dan vraagt namelijk om scherp zijn, schakelen en regelen met de toch al zo drukke agenda. Er speelt op de achtergrond, vaak onbewust nog meer, waardoor we graag vasthouden aan gewoontes en dat is angst. Angst voor het onbekende en voor kwijtraken van mensen, bezittingen, posities. Wat als wat we kennen wegvalt? Wat dan? Daarom kiezen we voor regie in de vorm van strakke afspraken, schema’s. We volgen anderen op andere momenten. Wat als we vaker onze intuïtie en ons hart zouden volgen en vertrouwen de basis zou zijn in plaats van angst?.

Lees meer
Wat deze tijd met je doet

Wat deze tijd met je doet

Het is een bijzondere tijd. Het leven dat we hadden, is niet meer en komt nooit meer terug. Dat is in elk geval mijn overtuiging. En eigenlijk moeten we ook niet meer terug willen. We willen vooruit ontwikkelen en niet achteruit toch? Want dat is wat deze tijd is, een tijd van ontwikkeling en evolutie. Een evolutie van bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling, ofwel de ontwikkeling of herontdekking van spiritualiteit. Want spiritualiteit is bewustzijn. Iedereen krijgt uitdagingen op zijn bord. Uitdagingen die je triggeren om anders te gaan kijken naar dezelfde situatie. Uitdagingen die je vragen om reflectie, om loslaten, om het roer om te gooien et cetera. Deze tijd gaat over je herinneren wie je werkelijk bent, onder de aanpassingen en programma’s. Over verbinden met je ware zelf en van daaruit met de ander en het collectief om samen een nieuw tijdperk in te luiden.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin