06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Bibliotheek » Bewustzijn » Durf jij ‘nee’ te zeggen?
illusie, durf jij 'nee' te zeggen?

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

door | 6 mrt, 2021 | Angst, Bewustzijn, Therapie

Iedereen, zeker degene die in het vastgoed werkt, heeft de vastgoedfraude nog op zijn netvlies vermoed ik. Die zaak waar boeken, een toneelstuk en een film over zijn gemaakt? Ja die! Daar zat ik achteraf middenin. Ik stelde wel die kritische vragen, zat in de OR om voor rechtvaardigheid en eerlijke verantwoording te strijden. Ha ha als ik daar nu aan terugdenk! Ik kan er nu om lachen, maar het heeft me jaren van mijn leven gekost. Ik werd namelijk ziek. Ik werd weggepest met een matige beoordeling (hij was nog steeds prima, maar het onrecht knaagde aan mij en dus voelde het als pesten) en ik kreeg een burn out. Wat ik zag en niet begreep, maakte me ziek en reïntegreren lukte niet meer.

Na onderhandelingen stond ik buiten met een beetje geld om even voort te kunnen. Binnen een week was ik zwanger van onze zoon. Ik had de hoop op een tweede kindje al opgegeven. Dat is dus wat stress doet. Nog twee maanden later was er een inval op kantoor en werd het hele kantoor leeggehaald, mensen van hun bed gelicht en gearresteerd. Ik had het dus helemaal niet mis, ik had gelijk gehad en velen met mij die dit aanvoelden. We hadden echter nooit direct bewijs kunnen vinden, er waren slechts vermoedens.

Op het kraambed werd ik gebeld door de FIOD dat ze me wilden verhoren. Daar had ik echt helemaal geen zin in. Ik heb ze verteld dat dat nu niet ging, maar een half jaar later zaten ze toch bij mij aan de eettafel. Ik met advocaat van de werkgever van destijds. Ik heb 2 dagen vragen beantwoord en eigenlijk een soort van college gegeven hoe het reilen en zeilen gaat in een vastgoedbedrijf. En toen kwam het opmerkelijkste. Ze lieten me brieven en overeenkomsten zien, die ik niet kende. Ik had ze nooit gezien, wist niet van die afspraken af. En dat terwijl ik de projectleider was van het project, waar deze stukken betrekking op hadden. Kun je je voorstellen hoe dat voelt? Dat jij oprecht je stinkende best hebt gedaan voor het bedrijf en het project en dat ze achter je rug om, buiten jouw medeweten, een totaal andere “boekhouding” hadden en geld stalen van de pot die ik zo goed probeerde te bewaken?

De filmpjes en foto’s van de gesprekken die in het geheim op hotelkamers gevoerd werden, zijn in kranten en op televisie te zien geweest. De wereld waarvan iedereen dacht dat het de werkelijkheid was, bleek een illusie te zijn, een toneelstuk als dekmantel voor de criminele activiteiten die eronder in een niet zichtbare onderwereld uitgevoerd werden door een klein clubje mannen dat zich de macht had toegeëigend en die zich god waanden. De gehele constructie werd ontmanteld, het bedrijf waar ik werkte is niet meer.

Ik kan me er niet aan onttrekken, dat ik nu parallellen zie en voel. Van een wereld die slechts een illusie is en als dekmantel dient voor een wereld daaronder, die nog niet voor iedereen zichtbaar is, maar ik denk wel voor heel veel mensen voelbaar.

Mijn vraag is dan ook, met de kennis en ervaring van toen, waar zijn nu de mensen die nee durven zeggen? Waar zijn jullie? Er zijn veel mensen die volgen, misschien omdat dat erg lonend is geweest in onze cultuur, net zoals dat lonend was in het bedrijf waar ik toen werkzaam was. Ik weet van veel mensen dat dit in grote bedrijven zo was en ik denk nog is. Er schuilt echter ook een gevaar in.

Wat houdt jou tegen om nee te zeggen? Om kritische vragen te stellen? Of om te luisteren naar een kritisch geluid? Want ook dat is herkenbaar: een kritisch geluid mag er ook nu niet zijn. Daar willen we geen ruimte aan geven uit angst. Uit angst voor wat? Dat alles wat je kent zo comfortabel voelt en verandering en het onbekende te spannend zijn? Uiteindelijk komt de verandering toch, linksom of rechtsom, indien mijn gevoel ook dit keer klopt. Destijds is het bedrijf in stukken opgesplitst en verkocht. Er zijn veel mensen ontslagen, alle anderen hebben op andere posities moeten solliciteren, bij de nieuwe eigenaar van het betreffende onderdeel van het oude bedrijf. Kortom grote veranderingen en onzekerheden voor iedereen, want de zekerheden die ze in het oude bedrijf hadden, hebben ze nooit meer teruggekregen.

Ik was er al uitgestapt ondanks de onzekerheid over mijn toekomstige werk. Dat heeft me alleen maar positieve dingen opgeleverd als zelfstandige. Mooie opdrachten waar ik niks voor hoefde te doen om ze te krijgen, ze werden me gewoon aangeboden. Daarnaast kon ik minder dagen werken en werken combineren met het moederschap.

Ik vermoed dat het niet te vermijden is, dat we als samenleving een transformatie zullen ondergaan. Dat de zekerheden die we nu hebben, net als destijds, zullen wegvallen. Waar sta jij dan? Wie ben jij als de context wegvalt? Sta jij in je kracht om ook dan overeind te blijven?

Wat er ook gaat gebeuren, als je in je kracht staat, kun je in elke situatie blijven staan. Kun je krachtig nee zeggen tegen dat wat jij niet wilt.

Wil je voorbereid zijn op alle onverwachte, transformerende ervaringen in jouw leven en die vanuit kracht kunnen ontvangen, zodat je je durft te laten meestromen om te ervaren wat er voor jou komt dat bij jou past en daar met beide benen in te durven stappen? Durf jij kwetsbaar te zijn in jouw kracht? Je bent welkom in de praktijk.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Ben jij je bewust hoeveel er onbewust is?

Ben jij je bewust hoeveel er onbewust is?

Door ervaringen, opvoeding, de omgeving en cultuur waarin je opgroeit, je blauwdruk et etcetera, ontstaan er programma’s in je systeem. Deze programma’s vormen de lens waardoor je de dingen waarneemt. Een kleurplaat kleur jij op basis hiervan op jouw manier in en ieder creëert zijn eigen kleurplaat. Het is echter niet zo dat jouw kleurplaat beter is dan die van de ander. Ben jij je bewust van jouw programmeringen en jouw perceptie?

Lees meer
Bij twijfel (nog) niet doen.

Bij twijfel (nog) niet doen.

Er worden soms en wellicht ook nu beslissingen van ons gevraagd, die lastig te nemen zijn. Hoe kun je voor jezelf de juiste beslissing nemen? Hoe ga je om met druk van buitenaf? Blijf je bij jezelf of bezwijk je onder de druk? In welke mate vestig jij hoop op iets buiten jou? Doe je dat onbewust, omdat het makkelijk is, een gewoonte is, of omdat je nou eenmaal niet de tijd hebt om overal in te duiken? Weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt voor jou?Wil je autonoom zijn en de juiste keuzes maken voor jou, zorg dan dat je vertrouwt op je eigen inschatting, je intuïtie en gevoel.

Lees meer
Verdwaald in het bos van therapeutische adviezen?

Verdwaald in het bos van therapeutische adviezen?

Waar begin je?
Er is ontzettend veel aanbod aan therapeuten, verschillende therapieën, coaches, healers, trainingen, retraites en online programma’s voor persoonlijke ontwikkeling. Op zich heel mooi, want dat zegt ook iets over de vraag en dus de behoefte van de mensen. En dat zegt weer iets; namelijk dat er al zoveel mensen op pad zijn om zichzelf weer te gaan ontdekken en ontmoeten. Maar het kan ook twijfel en verwarring brengen, want waar begin je?

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin