06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Bibliotheek » Bewustzijn » Bij twijfel (nog) niet doen.

Bij twijfel (nog) niet doen.

door | 5 jul, 2021 | Bewustzijn

Ik denk dat de meeste mensen weleens worstelen met een beslissing. Zelf vind ik het soms lastig een beslissing te nemen. Zeker als mijn hoofd de strijd aan dreigt te gaan met mijn gevoel. Uit ervaring weet ik inmiddels dat mijn gevoel altijd de beste richtingaanwijzer is. Toch vind ik het nog steeds fijn om dingen met feiten te onderbouwen. Daar ben ik ook dan ook heel goed in. Tegelijkertijd is het een valkuil om alles tot in detail te willen analyseren, zelfs nadat ik allang een besluit genomen heb. Wat kan een mens het zichzelf moeilijk maken. En wat doe je als je het moeilijk vindt ergens een keuze in te maken? Kies je dan voor hoop of vertrouwen? Als je hoopt dat iets gebeurt, hoopt dat het goed komt, welke beslissing neem je dan? Neem jij dan verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven en beslissingen? Of ga je af op wat een ander denkt, zegt, en vestig je hoop op dingen en personen buiten jou? Het is goed om het verschil tussen hoop en vertrouwen te begrijpen en voelen. Het is niet altijd eenvoudig. Ieder mens wil graag trouw zijn aan zichzelf. Hoe doe je dat?

Durf autonoom te zijn

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, voor jouw leven, geluk en gezondheid, kan maar op 1 manier en dat is door te vertrouwen op jezelf en je eigen inschatting, je intuïtie, jouw waarheid. Dat vertrouwen kun je vinden in jezelf. Met hoop geef je je autonomie weg aan iets buiten jou. Met vertrouwen in jou, bouw je op je eigen basis en ben je autonoom. Dat vraagt dus een actieve en bewuste manier van besluitvorming. Zelf ergens induiken, dingen opzoeken, op een rij zetten, consequenties aanvaarden en ook of vooral voelen welke keuze voor jou de beste is. Als dat een keuze is die afwijkend is, buiten de gebaande paden ligt, dan vergt het moed om jezelf en jouw keuze trouw te blijven.

De gebakken peren

Wat doe je als je een beslissing hebt genomen op basis van wat anderen hebben voorgesteld, geadviseerd en er gaat iets mis? Als je achteraf moet constateren dat je te gemakkelijk dat advies hebt opgevolgd, omdat je op de ander vertrouwde en dat later de verkeerde beslissing blijkt? Ook al bedoelde de ander het goed, het is zijn referentiekader en beleving, het zijn zijn normen en waarden, zijn doel en zijn visie. Het is zijn waarheid, die als je goed kijkt en voelt, wellicht niet de jouwe blijkt te zijn.

Jij zit met de gevolgen van jouw beslissing. Er is niemand die de gevolgen voor je draagt (hooguit je kinderen en kleinkinderen als je de principes van het systemisch werken met familieopstellingen hanteert). De gevolgen van al jouw beslissingen zijn voor jou.

Onthaasten

Zeker in deze tijd, waarin het lastig is vast te stellen wat waar is, en waarin beslissingen een grote impact kunnen hebben, is het goed om stil te staan bij jouw beslissingen. Hoe weet je dat je de beslissing zuiver neemt? Welke programma’s of overtuigingen en inprentingen uit je jeugd spelen een rol? Door welke koker kijk je? We hebben allemaal met tijd en wijlen last van een zogenaamde ‘kokervisie”. Dat is geen punt, als je er geen last van hebt (denkt te hebben) of je er bewust van bent en je kwetsbaar opstelt. Kun je loslaten wat de ander van je beslissing of van jou vindt? (zie ook het artikel “Wat is waarheid?“)

Vaar ik (misschien wel blind) op het advies van een ander, op wat mij gevraagd wordt te doen of laten en hoop ik dat het dan goed komt? Of vertrouw ik (voldoende) op mijn eigen inschatting, op mijn gevoel? Heb ik me voldoende verdiept in de achtergronden om een beslissing te kunnen nemen waar ik volmondig ‘ja’ of ‘nee’ op kan zeggen. Wat zijn mogelijke gevolgen (plussen en minnen) van mijn beslissingen en kan ik daarmee leven? Als het achteraf de verkeerde beslissing blijkt, kan ik mezelf dan in de spiegel aankijken en zeggen: “Ik heb gedaan wat ik kon. Ik heb de juiste beslissing genomen. Ik ben nog steeds blij met het besluit, ondanks de gevolgen.”

Bij twijfel (nog) niet doen

Elke beslissing is goed, zolang jij tevreden bent met jouw besluit en de consequenties, die soms pas een hele tijd later zichtbaar zijn. En weet je het niet zeker? Dan is mijn advies: hanteer het motto “bij twijfel niet doen”. Er is niks mis met wachten tot je zeker bent van je zaak. Vertraag en neem de tijd om tot een besluit te komen, zeker als de issue belangrijk voor je is. Sommige dingen zijn niet terug te draaien.

Als je voelt dat hier terrein te winnen is voor jou en je wilt daar nu mee aan de slag, beslis dan zelf op je gevoel of ik de juiste persoon ben om je hierbij te begeleiden.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

“Hij schaamt zich voor zijn vmbo-zoon”…….Wat?

“Hij schaamt zich voor zijn vmbo-zoon”…….Wat?

Poeh, wat doet zo’n verhaal veel met mij. Zouden er nog steeds veel ouders moeite hebben met het niveau waarop hun kind presteert op school? Komt het nog steeds veel voor dat ouders zich ergeren en wellicht schamen voor kinderen die vmbo gaan doen? Vinden ouders dat hun kind beter kan en hoort te presteren? Zonde als de capaciteit niet wordt benut? Als je hier ook maar iets van herkent bij jezelf, lees dan verder. En ook als je het niet herkent. Over verwachtingen en hoe je kinderen hun eigen pad kunt laten lopen.

Lees meer
Ben jij je bewust hoeveel er onbewust is?

Ben jij je bewust hoeveel er onbewust is?

Door ervaringen, opvoeding, de omgeving en cultuur waarin je opgroeit, je blauwdruk et etcetera, ontstaan er programma’s in je systeem. Deze programma’s vormen de lens waardoor je de dingen waarneemt. Een kleurplaat kleur jij op basis hiervan op jouw manier in en ieder creëert zijn eigen kleurplaat. Het is echter niet zo dat jouw kleurplaat beter is dan die van de ander. Ben jij je bewust van jouw programmeringen en jouw perceptie?

Lees meer
Wanhoop, het begin van iets moois

Wanhoop, het begin van iets moois

Je wordt door het leven gevormd, zeggen ze altijd. Wat gevormd wordt is je overlevingsgedrag. Dat is je automatische respons op gebeurtenissen en omstandigheden, die positieve reacties of minder negatieve reacties van je omgeving oplevert. Eigenlijk wordt dus niet jij door het leven gevormd, maar de aangepast jij. Ergens in je leven kan dit niet trouw zijn aan jezelf, maar aan je omgeving, gaan wringen. Je loopt vast. Je raakt jezelf kwijt. Je kent jezelf niet meer. Je voelt je verloren. Je raakt overspannen, krijgt wellicht een burnout of wordt depressief. Wanhoop is wat je ervaart als je vastloopt door onmacht en/of onvermogen. De keerzijde van wanhoop is vrijheid.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin