06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Blogs » Bewustzijn » Bij twijfel (nog) niet doen.

Bij twijfel (nog) niet doen.

door | 5 jul, 2021 | Bewustzijn

Ik denk dat de meeste mensen weleens worstelen met een beslissing. Zelf vind ik het soms lastig een beslissing te nemen. Zeker als mijn hoofd de strijd aan dreigt te gaan met mijn gevoel. Uit ervaring weet ik inmiddels dat mijn gevoel altijd de beste richtingaanwijzer is. Toch vind ik het nog steeds fijn om dingen met feiten te onderbouwen. Daar ben ik ook dan ook heel goed in. Tegelijkertijd is het een valkuil om alles tot in detail te willen analyseren, zelfs nadat ik allang een besluit genomen heb. Wat kan een mens het zichzelf moeilijk maken. En wat doe je als je het moeilijk vindt ergens een keuze in te maken? Kies je dan voor hoop of vertrouwen? Als je hoopt dat iets gebeurt, hoopt dat het goed komt, welke beslissing neem je dan? Neem jij dan verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven en beslissingen? Of ga je af op wat een ander denkt, zegt, en vestig je hoop op dingen en personen buiten jou? Het is goed om het verschil tussen hoop en vertrouwen te begrijpen en voelen. Het is niet altijd eenvoudig. Ieder mens wil graag trouw zijn aan zichzelf. Hoe doe je dat?

Durf autonoom te zijn

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, voor jouw leven, geluk en gezondheid, kan maar op 1 manier en dat is door te vertrouwen op jezelf en je eigen inschatting, je intuïtie, jouw waarheid. Dat vertrouwen kun je vinden in jezelf. Met hoop geef je je autonomie weg aan iets buiten jou. Met vertrouwen in jou, bouw je op je eigen basis en ben je autonoom. Dat vraagt dus een actieve en bewuste manier van besluitvorming. Zelf ergens induiken, dingen opzoeken, op een rij zetten, consequenties aanvaarden en ook of vooral voelen welke keuze voor jou de beste is. Als dat een keuze is die afwijkend is, buiten de gebaande paden ligt, dan vergt het moed om jezelf en jouw keuze trouw te blijven.

De gebakken peren

Wat doe je als je een beslissing hebt genomen op basis van wat anderen hebben voorgesteld, geadviseerd en er gaat iets mis? Als je achteraf moet constateren dat je te gemakkelijk dat advies hebt opgevolgd, omdat je op de ander vertrouwde en dat later de verkeerde beslissing blijkt? Ook al bedoelde de ander het goed, het is zijn referentiekader en beleving, het zijn zijn normen en waarden, zijn doel en zijn visie. Het is zijn waarheid, die als je goed kijkt en voelt, wellicht niet de jouwe blijkt te zijn.

Jij zit met de gevolgen van jouw beslissing. Er is niemand die de gevolgen voor je draagt (hooguit je kinderen en kleinkinderen als je de principes van het systemisch werken met familieopstellingen hanteert). De gevolgen van al jouw beslissingen zijn voor jou.

Onthaasten

Zeker in deze tijd, waarin het lastig is vast te stellen wat waar is, en waarin beslissingen een grote impact kunnen hebben, is het goed om stil te staan bij jouw beslissingen. Hoe weet je dat je de beslissing zuiver neemt? Welke programma’s of overtuigingen en inprentingen uit je jeugd spelen een rol? Door welke koker kijk je? We hebben allemaal met tijd en wijlen last van een zogenaamde ‘kokervisie”. Dat is geen punt, als je er geen last van hebt (denkt te hebben) of je er bewust van bent en je kwetsbaar opstelt. Kun je loslaten wat de ander van je beslissing of van jou vindt? (zie ook het artikel “Wat is waarheid?“)

Vaar ik (misschien wel blind) op het advies van een ander, op wat mij gevraagd wordt te doen of laten en hoop ik dat het dan goed komt? Of vertrouw ik (voldoende) op mijn eigen inschatting, op mijn gevoel? Heb ik me voldoende verdiept in de achtergronden om een beslissing te kunnen nemen waar ik volmondig ‘ja’ of ‘nee’ op kan zeggen. Wat zijn mogelijke gevolgen (plussen en minnen) van mijn beslissingen en kan ik daarmee leven? Als het achteraf de verkeerde beslissing blijkt, kan ik mezelf dan in de spiegel aankijken en zeggen: “Ik heb gedaan wat ik kon. Ik heb de juiste beslissing genomen. Ik ben nog steeds blij met het besluit, ondanks de gevolgen.”

Bij twijfel (nog) niet doen

Elke beslissing is goed, zolang jij tevreden bent met jouw besluit en de consequenties, die soms pas een hele tijd later zichtbaar zijn. En weet je het niet zeker? Dan is mijn advies: hanteer het motto “bij twijfel niet doen”. Er is niks mis met wachten tot je zeker bent van je zaak. Vertraag en neem de tijd om tot een besluit te komen, zeker als de issue belangrijk voor je is. Sommige dingen zijn niet terug te draaien.

Als je voelt dat hier terrein te winnen is voor jou en je wilt daar nu mee aan de slag, beslis dan zelf op je gevoel of ik de juiste persoon ben om je hierbij te begeleiden.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

In mijn werkzame verleden heb ik me vaak verbaasd en lichtelijk geïrriteerd aan mensen die zich volgzaam en correct opstelden. Ik dacht in al mijn naïviteit dat, als je als bedrijf goed wil presteren en innovatief wilt zijn, je elkaar scherp moet houden, kritische vragen moet stellen aan elkaar, discussie moet voeren en ook nog niet eerder bewandelde paden moet durven onderzoeken en proberen. Maar tot mijn grote verbazing en ook wel ergernis (en eerlijk gezegd voelde het ook onrechtvaardig) werden juist die mensen, die alleen maar bezig waren met de harmonie bewaren, die alle discussies susten en in de comfortzone bleven hangen, op leidinggevende functies geplaatst. Het was de cultuur van de ja-knikkers en dat was ik niet.

Lees meer
Spelenderwijs leren, werken, leven.

Spelenderwijs leren, werken, leven.

We horen het al jaren. Kinderen hebben problemen op school met concentratie, kunnen niet stilzitten, worden boos en ook thuis vertonen veel kinderen gedrag, waar ouders zich niet goed raad mee weten. De kinderen van nu, zijn de kinderen die komen voor de nieuwe tijd, ook wel nieuwetijdskinderen genoemd. Ze zijn hier om een bijdrage te leveren aan de transitie van de maatschappij, de wereld, de mensheid. De transitie die nu plaatsvindt naar een liefdevolle, menselijke maatschappij. Weet jij ook niet goed wat je met je met het gedrag van je kind moet? Lees mijn geheel eigenwijze visie op de kinderen van nu. Herken je jezelf in deze kinderen, had je het moeilijk op school of heb je sprirituele ervaringen als kind? Dan is dit verhaal ook voor jou.

Lees meer
Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Bij trauma denken we aan ernstige dingen als misbruik, mishandeling, traumatische ervaringen als een ongeluk. Ook kleinere events in het leven kunnen echter trauma opleveren. Als je hooggevoelig bent, komt alles harder binnen en is er een groter risico op trauma. Het risico is weer veel kleiner als er sprake is van een liefdevolle basis met (emotioneel en fysiek) beschikbare ouders / verzorgers.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin