06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Blogs » Angst » Wanhoop, het begin van iets moois

Wanhoop, het begin van iets moois

door | 13 jul, 2021 | Angst, Bewustzijn, Therapie

Wanhoop is het gevolg van onmacht of onvermogen. Het geeft je een gevoel van vastzitten. Niet verder komen. Ik ken het thema ook. Het gevoel gevangen te zijn door omstandigheden. Blijkbaar is het de bedoeling dat je stil staat en in de wanhoop en onmacht gaat kijken, om te ontdekken wat het is dat zo wanhopig maakt. Mocht je in een fase van wanhoop zitten op enig moment en je afvragen wat je hier doet, weet dan dat dit een doel heeft. Dat er een les te leren is. Door dat te zien en omarmen, accepteren, kan het gaan loskomen en kun jij weer bewegen.

Een nieuw pad

Door te gaan kijken en ontdekken wat de aanleiding van de wanhoop is, veranderen de omstandigheden niet. Wat verandert is hoe jij erin staat. Hoe jij kiest te reageren op jouw omstandigheden. Aan welke gedachten en daaraan gekoppelde emoties jij ruimte geeft. Sommige gedachten zijn beklemmend, beangstigend, ontmoedigend of iets anders dat geen fijn gevoel geeft. Als je kunt zien dat die gedachten net zo waar zijn als andere, helpende gedachten, kun je kiezen. Welk spoor ga je nemen. Het ene spoor ken je en daar loop je vast. Het andere spoor loopt door onontgonnen terrein. Je moet je een weg banen. Hoe vaker je dit pad neemt, je kunt daar bewust voor kiezen, hoe beter begaanbaar het wordt.

Juist op momenten dat je wanhopig bent, is de eerste automatische respons het vervallen in oude reacties en vertrouwd gedrag. Je kiest dan onbewust voor het oude, vertrouwde pad. De eerste keer is het even zoeken naar de nieuwe route, omdat deze nog niet is aangelegd. Even puzzelen dus, wellicht onder begeleiding. Als je je echter bewust wordt van een optie die perspectief biedt, is dat de eerste stap op weg. Een einde aan het vastzitten is in zicht.

Op die nieuwe route kun je veel beter aanschouwen en terugkijken op wat je gewend bent te doen en te denken, wat tot de wanhoop en het vastlopen leidt. Als je die inzichten hebt, kies je makkelijker voor die nieuwe route. Ondanks het ongemak van de confrontatie met jezelf, met jouw eigen bijdrage in het vastlopen. Tegelijk geeft dat het besef dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor jouw keuzes en de gevolgen, het vastlopen en de wanhoop.

Met vallen en opstaan

Het zal niet zo zijn dat, als je eenmaal het inzicht hebt en een nieuwe route hebt ontdekt, je vervolgens op de automatische piloot steeds die nieuwe route pakt. Die nieuwe route moet vele malen worden genomen, om hem te automatiseren. Je zult regelmatig getest worden, om in plaats van het comfortabele pad, het nieuwe pad te kiezen. En in een moment van wanhoop is de verleiding heel groot om wederom in oud gedrag te vervallen, zoals gezegd. Totdat je je patroon gaat herkennen, zodra je de oude afslag hebt genomen. Er gaat  vrijwel meteen een lampje branden dat je erop attendeert dat je op je oude spoor zit. Oja, dat was wat je niet meer wilde.

Zelfs met dat signaal, het besef en de wil om te veranderen, kan het best nog lastig zijn om over te stappen op het andere spoor. Gewoon, doordat dat nog niet zo sterk en comfortabel is. Het vergt volharding en een milde houding naar jezelf. Veranderen gaat met vallen en opstaan.

Vrijheid

De nieuwe route brengt eerst beweging en stap voor stap ga je, steeds meer bewegingsvrijheid ervaren. Het brengt je innerlijke vrijheid. Jouw vrijheid is jouw verantwoordelijkheid, dat is de les van wanhoop. Bedankt wanhoop dat ik je heb mogen ontmoeten. Je hebt mij het cadeau van vrijheid gegeven.

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

Hier stopt het!

Hier stopt het!

Hoe vaak doen we dit: “ja, maar als zij dit hadden gedaan” of “ik kan er niks aan doen” Of “het is een fout van die of die (afdeling)”, noem maar op.

Dit herkennen we allemaal wel, dat we de neiging hebben om soms heel duidelijk soms wat verdekt te gaan wijzen naar iets of iemand buiten onszelf, als (mede-)verantwoordelijke voor wat jou overkomt. En dat is niet de weg. Ik ben de afgelopen weken twee keer kei hard met m’n neus hier tegenaan gelopen.

Het inzicht dat ik kreeg, was dat ik hiermee een opening gaf aan de ander om grip op mij te hebben en houden. Tijd om nu echt mijn kracht volledig terug te pakken. “Hier stopt het”!

Lees meer
Durf jij ‘nee’ te zeggen?

Durf jij ‘nee’ te zeggen?

In mijn werkzame verleden heb ik me vaak verbaasd en lichtelijk geïrriteerd aan mensen die zich volgzaam en correct opstelden. Ik dacht in al mijn naïviteit dat, als je als bedrijf goed wil presteren en innovatief wilt zijn, je elkaar scherp moet houden, kritische vragen moet stellen aan elkaar, discussie moet voeren en ook nog niet eerder bewandelde paden moet durven onderzoeken en proberen. Maar tot mijn grote verbazing en ook wel ergernis (en eerlijk gezegd voelde het ook onrechtvaardig) werden juist die mensen, die alleen maar bezig waren met de harmonie bewaren, die alle discussies susten en in de comfortzone bleven hangen, op leidinggevende functies geplaatst. Het was de cultuur van de ja-knikkers en dat was ik niet.

Lees meer
De creatiekracht van gedachten

De creatiekracht van gedachten

De kracht van gedachten wordt vaak onderschat. De uitdrukking ‘wat je aandacht geeft groeit’ ken je wel. Als je denkt dat de kerst dit jaar niks wordt zonder een groot gezelschap en groots diner, dan wordt het ook geen feestje. Je trekt namelijk dat aan waar je aandacht aan geeft. Als je vreugdevolle en liefdevolle gedachten hebt, zie en voel je vreugde en liefde in en voor (kleine) dingen, voor jezelf en anderen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin