06 130 727 43 info@depraktijkvannu.nl
Home » Blogs » Angst » Hier stopt het!

Hier stopt het!

door | 4 nov, 2021 | Angst, Bewustzijn, Therapie

Ondanks alle kennis en wijsheid die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, de ervaringen en het harde werken om zelf volledig de verantwoordelijkheid over mijn leven te nemen en te stoppen met anderen aan te wijzen en in de verdediging te schieten, kwamen er toch nog twee situaties voorbij om me te laten inzien dat ik dit dus nog steeds deed. Het inzicht dat ik kreeg was dat ik hiermee een opening gaf aan de ander om grip op mij te hebben en houden. Tijd om nu echt mijn kracht volledig terug te pakken. “Hier stopt het”!

Waarom is dit zo belangrijk?

Als jij jouw sleutelbos kwijt bent, kun je mopperen op degene die hem op een plek heeft gelegd waar jij hem nooit zou leggen en dus ook niet hebt gezocht. Je kunt de ander ook bedanken voor het opruimen en concluderen dat jij hem had moeten opruimen in de eerste plaats en je vervolgens voornemen je sleutels voortaan op een vaste plek te leggen. En zo is het met alles, in situaties zo onbenullig als dit voorbeeld en zo groot als de crisis waar we nu in zitten.

Ik heb mogen leren, door het nog een keer te zien en ervaren, dat als je oplossingen of verandering buiten jezelf zoekt, je daarmee vatbaar bent voor manipulatie, voor invloed van de ander of bijvoorbeeld voor oude patronen als pleasen. Je verzwakt jezelf. Je geeft je kracht weg aan iets of iemand buiten jou en je maakt jezelf klein. Toen ik dit opnieuw zag en kon ervaren, heb ik deze keer besloten “hier stopt het” en nu echt. Ik kies er nu echt voor om volledig in mijn kracht te staan. Wat ik deed was heel subtiel en toch had het enorme impact op mijn kracht. Het kunnen dus hele kleine dingen zijn als “hopen dat iemand iets gaat snappen”. Veel krachtiger is “ik geef aan wat ik nodig heb”, “ik leg mijn standpunt uit” of bijvoorbeeld “ik spreek mij uit”.

Je vijand is je beste vriend

Dus zie je iets of iemand, een situatie, een groep als de tegenstander, als het probleem of de oorzaak? Of zie je in iets buiten jou een oplossing? Dan ligt er dus een uitdaging voor jou. Niet voor de ander. De sleutel is om het om te keren en te kijken wat jij zelf hierin kunt doen. Waar ligt jouw verantwoordelijkheid? Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor jouw geluk en gezondheid. En ja, er gebeuren dingen in je leven waarop je denkt geen invloed te hebben. Ik nodig je uit om dieper in de situatie te duiken en te ontdekken wat jouw rol hierin is. Zelfs als het over gezondheid en ziekte gaat. Er is een weg om vrede te sluiten met wat er in jouw leven is. Ik heb een ziek kind. Het is niet eenvoudig, dat zal ik meteen toegeven, maar er is een kijk op elke situatie die jou helpt om vrede te hebben met de situatie. Vanuit een andere kijk, lukt het misschien om te ontdekken dat je vijand je beste vriend blijkt, omdat je van hem of haar de mooiste en meest waardevolle lessen hebt geleerd.

In the power

Zolang je het buiten jezelf zoekt, geef je je kracht weg aan de ander. Daarmee geef je de ander macht over jou. Als dat massaal gebeurt, geeft de massa de macht over hen weg. De macht ligt bij jou en ieder van ons als je daarvoor kiest. Zodra mensen massaal kiezen dat ze iets niet meer willen, verschuift de macht en is het de massa die in zijn kracht staat. De ander zijn macht wordt jouw kracht. We kopen nu bijvoorbeeld veelal onze groenten in grote supermarkten. Stel dat we massaal tot de conclusie komen dat we veel beter af zijn bij een lokale tuinder voor groenten, omdat het dan gezonder en lekkerder is en minder afval geeft, dan moeten de supermarkten volgen in hun aanbod. Dan moet je wel (durven) kiezen en de consequenties van je keuze aanvaarden.

We hebben echter geleerd de regels te volgen en dat is ook gemakkelijk en comfortabel. We gaan er vanuit dat de ander het beste met je voor heeft. Maar weet die ander echt wat het beste is voor jou? Dat is voor iedereen anders. Dat weet jij toch alleen? Zijn de regels logisch? Zijn er andere opties? Bereiken we ons doel? Wat is er nu eigenlijk echt aan de hand? Wat is het me waard om het te doen, zoals me gevraagd wordt? Voor wie doe ik dit? Voelt het goed voor mij? Hoe ver wil ik hierin meegaan? Wat is voor mij de grens? Er zijn heel veel vragen die je jezelf kunt stellen. Weet dat alles altijd anders kan, als dat jouw wens is. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Dus stop met wat je doet en kies een andere weg als de huidige geen heil brengt.

De authentieke jij

Of blijf je doen wat je nu doet? Mopperen op, balen van, strijden tegen, verzetten tegen, demonstreren tegen. Je leest het al, dit brengt je precies dat: gemopper, gebaal, strijd, weerstand ofwel innerlijke onrust. Je blijft hangen in ‘tegen iets zijn’ buiten jou. Het geeft je het gevoel dat je machteloos bent en dat komt doordat je je kracht weggeeft aan de ander. Dat gevoel machteloos te zijn maakt je moedeloos, boos en gefrustreerd en sommige mensen voelen zelfs haat tegen anderen. Dit zijn emoties met hele lage frequenties. Ze voelen naar en zwaar. Je focus verleggen, lukt bijna niet. Zo heb je als je ruzie hebt, geen zin in een feestje, al is het met andere mensen dan met degene met wie je ruzie hebt. Er moet eerst rust komen in de situatie. Vrede met een situatie en/of met de ander. Dat voelt fijn. Het geeft ruimte en een ander perspectief, omdat je focus automatisch verandert. Dat waar je eerst zo teleurgesteld over was, doet er niet meer toe. Het spreekwoord zegt niet voor niks “vergeven en vergeten”. Dat gebeurt gewoon. Als je vergeeft, vergeet je vanzelf, dingen vervagen, worden milder.

Daarvoor is het belangrijk je eigen pijn en angst op te ruimen. De teleurstelling, boosheid, het verdriet of wat er was, verandert in dankbaarheid, mededogen en liefde. Moedeloosheid wordt moed.

Je pijn wordt niet meer getriggerd als je deze transformeert. Je geeft daardoor je grenzen liefdevol aan. Je groeit in je kracht en ontmoet uiteindelijk je authentieke zelf. Denk je dat er dan nog mensen zijn die jou en je grenzen en keuzes niet respecteren als jij dat zelf wel doet? Kies jij voor het ownen van jouw kracht?

Kennisdelen

Mijn doel is mijn kennis met je te delen. Als je een vraag hebt, stel hem dan. Ik kies steeds een veel gestelde vraag uit en deel mijn kennis over dat thema hier met je.

Gerelateerde artikelen

“Hij schaamt zich voor zijn vmbo-zoon”…….Wat?

“Hij schaamt zich voor zijn vmbo-zoon”…….Wat?

Poeh, wat doet zo’n verhaal veel met mij. Zouden er nog steeds veel ouders moeite hebben met het niveau waarop hun kind presteert op school? Komt het nog steeds veel voor dat ouders zich ergeren en wellicht schamen voor kinderen die vmbo gaan doen? Vinden ouders dat hun kind beter kan en hoort te presteren? Zonde als de capaciteit niet wordt benut? Als je hier ook maar iets van herkent bij jezelf, lees dan verder. En ook als je het niet herkent. Over verwachtingen en hoe je kinderen hun eigen pad kunt laten lopen.

Lees meer
Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Traumatherapie; alleen als je heftige dingen hebt meegemaakt?

Bij trauma denken we aan ernstige dingen als misbruik, mishandeling, traumatische ervaringen als een ongeluk. Ook kleinere events in het leven kunnen echter trauma opleveren. Als je hooggevoelig bent, komt alles harder binnen en is er een groter risico op trauma. Het risico is weer veel kleiner als er sprake is van een liefdevolle basis met (emotioneel en fysiek) beschikbare ouders / verzorgers.

Lees meer
We love control, therefor we choose control

We love control, therefor we choose control

We zijn gewoonte dieren en houden niet van verandering en van onverwachte gebeurtenissen die ons schema in de war sturen en ons uit balans brengen. Dan vraagt namelijk om scherp zijn, schakelen en regelen met de toch al zo drukke agenda. Er speelt op de achtergrond, vaak onbewust nog meer, waardoor we graag vasthouden aan gewoontes en dat is angst. Angst voor het onbekende en voor kwijtraken van mensen, bezittingen, posities. Wat als wat we kennen wegvalt? Wat dan? Daarom kiezen we voor regie in de vorm van strakke afspraken, schema’s. We volgen anderen op andere momenten. Wat als we vaker onze intuïtie en ons hart zouden volgen en vertrouwen de basis zou zijn in plaats van angst?.

Lees meer

1 Reactie

  1. Mariëlle

    Prachtig geschreven Nicolette. We kennen elkaar nog van jaren geleden. Ik kan me nog herinneren dat ik jullie hielp met de verhuizing op de rietveld of zoiets. Ik heb na bijna 25 jaar diverse financiele jobs gekozen voor de weg naar wat wil ik nu echt,. Authentiek zijn en nog veel meer en ben heel happy dat ik die keuze heb gemaakt. Je slaat de spijker op zijn kop. Lees graag je blogs. Groetjes Mariëlle Rulo

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin